вторник, 27 януари 2009 г.

Декупаж

Декупаж (decoupage) – от френски в превод означава “изрязвам“ или казано с други думи изготвяне на колаж или хартиена апликация.

Декупажът е приложно изкуство, при което се изрязва мотив или изображение от различен материал (предимно хартия, но също така и дърво, кожа или тъкан). След това мотива се залепя или с помощта на различни техники за декупаж се прикрепя върху дадената повърхност за декориране (дърво, метал, плат и пр.)

Прилага се основно върху предмети, като малка кутийка, чиния, ваза, свещ или елемент от обзавеждането (шкаф например)

Тази техника за украсяване на предмети била изобретена от китайските селяни още през XII век с откриването на червената тънка хартия. С нея започнали да украсяват различни предмети от бита си.
В Европа декупажът води началото си още от ранното средновековие. За пръв път за декупажа като изкуство се споменава още в края на XV век в Германия, където започнали да използват изрязани картинки за декориране на мебели.
Особена популярност придобива декупажа през XVII век във Венеция, когато на мода идват мебели инкрустирани с японски и китайски орнаменти.
Венецианските майстори изкусно изрязвали мотивите и ги залепяли върху повърхността на мебелите. След това ги покривали с няколко слоя лак за защита.Така чрез този вид апликация майсторите на мебели са опитвали да имитират скъпо струващите източни инкрустации.

Във Франция декупажа бил много модерен в двора на Людовик XVI. Мария Антоанета и нейните придворни дами използвали за украса творби на Ватто и Фрагонар.

В Англия декупажът станал масово популярен през Викторианската епоха, когато се появили листи с отпечатани колекции за изрязване, достъпни за всички. Декупажът навлязал в почти всеки дом. В средата на XIX век декупажът станал особено популярен. Използвали се изображения на цветя, пастрални мотиви, животни, ангелчета и др. за декорация на предмети и мебели.

От Англия декупажът е пренесен в Америка като хоби, където бил особено популярен през Първата и Втората световни войни.

В наши дни тази старинна техника отново е модерна и се използва често в дизайна на чанти, шапки, подноси, украшения за елха, слънчеви часовници, съдове, опаковки и др.
Използва се и за дизайна на екстравагантни предмети от интериора на дома, дрехи и аксесоари.

Техники за декупаж

Съществуват различни техники за декупаж.
У нас най - разпространена е т.нар. салфетна техника за декупаж.
При нея се използва най-горният слой на салфетка, който се залепя върху дадената повърхност и се покрива с множество слоеве лак докато се скрият ръбчетата на салфетката.
Ето няколко предмета, направени по този начин:


3D декупажа е малко по-различен. При него целта е да се постигне обемен или 3Д ефект, като върху една оригинална картинка се наслагат слоеве от нейните елементи.
3Д декупажа или Paper Tole е един от най-лесните и достъпни методи за изработка на картички. В основата му лежи създаването на 3D картина от няколко копия на един образ. Отделните елементи се изрязват и залепят на пластовете като се запазва изображението на картината.


Техника Trompe l’oeil:
Тази техника се използва в декупажа за създаването на особени украшения, на принципа на оптическата измама.
Чрез нея на предметите се придава дълбочина и триизмерност, която в действителност не съществува
Trompe l’oeil всъщност е техника с рисуване, при която си изискват задълбочени познания за перспектива и теория на светлината:

Художествен декупаж:
Това е определен вид в декупажа, при който изрязаният от салфетка или декупажна хартия мотив се слива с фона на декорирания обект.
Този вид декупаж е особено красив и хармоничен. От своя страна художествения декупаж може да бъде:

С продължение на цвета:Със създаване на среда:
Със Сянка (тен):
Техника за състаряване Кракле:
При тази техника се използват различни кракелни средства, които от своя страна могат да бъдат еднокомпонентни и двукомпонентни. Тези продукти се продават в магазините за художници и в зависимост от вида на продукта, който ще използвате се процедира по различни начини.
Техника за състаряване - Shabby chiс
Този стил е създаден неотдавна от американката Рашел Ешвер. Това е съвършено отделен стил декупаж (почти на границата на кича)
В шейби шик задължително условие се явява присъствието на няколко цвята – искрящо бял, нежно розов, светло зелен, нежно лилав, слонова кост и др. Все “неестествени“ цветове. Също така задължително условие е и присъствието на цветя като мотив, особено рози

Съществуват още много техники като :
Трансферни техники, техника с варак, техника с вакса, техника с релефна паста, с антична пудра и др.


Всяка от тях има своята специфика, но съществуват няколко общи правила за работа при декупаж:

Последователност на работа:

Ако работите върху дървена повърхност първо трябва да я ошкурите добре и да нанесете грунд. Можете да използвате като грунд, акрилна боя с подходящ цвят.

Изрязваме мотива, с който ще работим от салфетката. После отделяме долния слой хартия. Ще ни трябва само слоя с картинката. След това залепяме към повърхността, на която ще правим декупаж.

С четка нанасяме лак на тънък слой като внимаваме да не стане на гънки хартията. Оставяме да изсъхне. На етикета на лака погледнете колко минути трябва да съхне.
След това нанасяме втори слой лак.

Ако поставяме рисунка върху текстил трябва да покрием салфетката с няколко слоя текстилно лепило. След като лепилото засъхне можем внимателно да изгладим тъканта с топла ютия през кърпа.

Керамичните изделия е необходимо да се пекат допълнително в пещта. Това трябва да стане 3 дни след като е нанесена рисунката.
Предмета се поставя в хладна пещ. После се загрява пещта до 140-150 градуса. Предмета се държи половин час на тази температура. После пещта се изключва и се оставя да изстине. Предмета трябва да остане в нея до пълното му охлаждане.

Материали за декупаж се купуват от магазините за художници (лепила, лакове, декупажна хартия и пр.)
Много от артистите, които се занимават с този вид изкуство разменят по между си колекции от салфетки, както можете да видите в интернет, за да не се чудите вече на термина “салфетки за размяна“.
Пак там ще откриете и уроци на руски, английски, италиански и други езици, за декупаж на различни предмети.

Хубавото на декупажа е, че с разнообразните си техники дава възможност на фантазията на твореца да се изрази. Декупажът вдъхва втори живот на иначе скучните вещи и превръща предметите в истински произведения на изкуството.

http://forum.amazonkibg.info/YaBB.pl?num=1232841983

понеделник, 26 януари 2009 г.

Очите прозорец към душата

Очите са прозорец към душата казват...

Красиво изобразените очи приковават погледа...

Ето няколко такива примера подбрани от интернет пространството: